Factori naturali de cura:
Ape minerale termale bicarbonatate, sulfatate, calcice, sodice, silicioase; bioclimat de crutare; namol sapropelic fosil.
Indicatii terapeutice:
Afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta); afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza); afectiuni reumatismale abarticulare; afectiuni post-traumatice; afectiuni neurologice periferice; afectiuni neurologice centrale; afectiuni ginecologice; afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).
Contraindicatii:
Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice.
Tipuri de proceduri:
Kinetoterapie; bai calde cu ape minerale in cazi si bazine; electroterapie; hidroterapie; aerohelioterapie in bazine deschise cu apa termala; aerosoli; gimnastica medicala, bai de lumina, sauna, cosmetica.
Amplasament geografic:
Este una dintre cele mai mari staţiuni balneo-climaterice din Romania cu funcţionare permanentă. Staţiunea Băile Felix este situată in judeţul Bihor, la 8 km distanţă de Oradea şi la 22 km distanţă de vama Borş prin care se face trecerea către Ungaria.Statiunea este situata la altitudinea de 140 m, in partea de nord-vest a Romaniei, in Campia Crisurilor, la zona de contact cu extremitatea vestica a dealurilor de la poalele Muntilor Padurea Craiului.
Clima:
La Felix este un climat continental moderat, cu ierni blande şi veri temperate cu influenta mediteraneana, ideal pentru tratament, odihnă, turism balnear.
Obiective turistice:
*Ştrandul cu apă termală Apolo (1900).
*Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii (impropriu numit de localnici Craterul de la Betfia). Acesta are o adancime de 86 de metri, putul sau avand o cadere aproape verticala de 54 metri).
*Rezervatia de nuferi din Baile Felix
*Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. XIV), in care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene şi gotice (restaurata in anul 1977);
*Cladirea Sanifarm, o fosta mănăstire aparţinătoare ordinului călugăresc Sf. Vincenţiu, clădire de arhitectură barocă, construită in sec. al XVIII-lea.
*Biserica ortodoxă din Rontău (sec. XV)
*Biserica unită (greco-catolică) din Haieu (1906);
*Biserica de lemn din Brusturi şi Biserica Greco-Catolică din Băile Felix.
Acces:
Rutier: Bucuresti - Oradea pe E 60 si Oradea - Baile Felix pe E 66, Satu Mare - Oradea pe DN 19; Timisoara - Arad - Oradea pe E 71;
Feroviar: Bucuresti - Oradea (650 km), Satu Mare - Oradea (135 km.), Timisoara - Oradea (178 km. ). De la Oradea la Baile Felix (9 km. ) - curse auto;
Aerian: Bucuresti - Oradea si curse auto speciale |